Het Functiegebouw Rijk voor Bauke Jonkmans

‘Het Functiegebouw Rijk helpt de richting die we met de afdeling willen opgaan te bepalen’

Bauke Jonkmans is senior inspecteur bij de afdeling Toezicht van Agentschap Telecom. In zijn werk maakt hij regelmatig gebruik van het Functiegebouw Rijk. Niet alleen voor het uitstippelen van zijn eigen carrière, maar ook om zijn collega’s te helpen bij het bepalen van hun loopbaan.

Het grootste bedrijf van Nederland

‘De Rijksoverheid is eigenlijk opgebouwd uit heel veel kleine bedrijfjes. Dat biedt veel carrièremogelijkheden, maar is soms ook best ingewikkeld. Binnen de organisatie heb je veel verschillende functies, met ieder weer hun eigen taken- en competentiepakket. Het Functiegebouw Rijk schept hier orde in: het maakt duidelijk welke functies er precies binnen alle organisatieonderdelen zijn én wat je moet kunnen om ze uit te oefenen. Binnen zo’n grote organisatie is dat heel handig.

Richting bepalen

Als senior inspecteur houd ik me bezig met het coördineren van het werk en het verbeteren van het werkproces. Ook coördineer ik de opleidingen binnen de afdeling. Het Functiegebouw Rijk komt daarbij goed van pas. Ik inventariseer de functies binnen mijn afdeling en kijk welke vaardigheden daar bij horen. Mocht een collega een van deze vaardigheden nog niet onder de knie hebben, dan bepalen we samen met de manager en de inspecteur welke leeractiviteiten kunnen helpen. Zo blijven onze inspecteurs zich continu ontwikkelen, verloopt het proces steeds beter en wordt het niveau hoger. Het Functiegebouw Rijk biedt houvast bij het bepalen van de richting die we met de afdeling willen opgaan.

De volgende stap

Ik gebruik het Functiegebouw Rijk zelf ook regelmatig om op mijn eigen functie te reflecteren. Ik bekijk welke competenties bij mijn functie horen, of juist bij een functie die ik op het oog heb. Vervolgens bespreek ik met mijn manager hoe ik ervoor kan zorgen dat ik de juiste vaardigheden opdoe. Bijvoorbeeld door het volgen van een opleiding, cursus of workshop of door ervaring op te doen met bepaalde werkzaamheden. Zo blijf ik ook mezelf ontwikkelen en bereid ik me voor op de volgende stap in mijn carrière.’

Bauke Jonkmans

Bauke Jonkmans

Senior inspecteur bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Studeerde integrale veiligheidskunde, volgde een bachelor rechten en is nu bezig met een master bestuurskunde aan de Open Universiteit. Werkte als consultant en interim manager bij recherchebureau VMB Security & Solutions en ging na 6 jaar nieuwe uitdagingen aan bij Agentschap Telecom. Heeft een passie voor EHBO en runt in zijn vrije tijd een eigen EHBO-bedrijf.

Terug naar boven ^