Het Functiegebouw Rijk voor Wilma Hanoewant

‘Met het Functiegebouw Rijk voer je de regie over je eigen carrière’

Wilma Hanoewant is managementondersteuner bij de directie Communicatie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Wilma en haar collega’s gebruiken het Functiegebouw Rijk regelmatig, bijvoorbeeld bij het bepalen van doorgroeimogelijkheden.

Functiegebouw Rijk als leidraad

‘Het Functiegebouw Rijk is voor mijn collega’s en mij een handig middel om mee te bepalen hoe we ons in ons werk kunnen ontwikkelen. We gebruiken het Functiegebouw bijvoorbeeld als leidraad bij de ‘MM-gesprekken’; de voortgangsgesprekken tussen medewerkers en managers. Tijdens zo’n gesprek kijk je samen met je manager onder andere naar wat er in jouw functie van je wordt verwacht, of dat overeenkomt met wat je kunt en wat je moet doen om door te groeien. Het Functiegebouw geeft ons daarbij houvast.

Hogere functieschaal

Het Functiegebouw Rijk geeft daarnaast richting bij het bepalen van je salaris. Zo bleek een tijdje terug dat de waarderingen van de managementondersteuners niet helemaal gelijk waren. Mijn salaris was bijvoorbeeld iets lager dan in het Functiegebouw Rijk stond aangegeven. Hierover ben ik in gesprek gegaan met mijn manager en met behulp van de richtlijnen in het Functiegebouw kon ik goed aangeven dat ik met mijn resultaten en vaardigheden eigenlijk in aanmerking kwam voor een hogere functieschaal. Naar aanleiding van die gesprekken ben ik vervolgens ook echt hoger ingeschaald.

Samenwerking bevorderen

Het leuke is dat je ook als team veel aan het Functiegebouw Rijk kunt hebben. Als managementondersteuner moet je bijvoorbeeld goed kunnen samenwerken. Daarom volgen we nu met het hele team een training om de samenwerking te bevorderen. Zo verbeteren we met behulp van het Functiegebouw niet alleen onze individuele prestaties, maar plukt het hele team er de vruchten van.

Alles wat je nodig hebt

Eigenlijk is het grote voordeel van het Functiegebouw Rijk dat alles wat je nodig hebt erin staat: wat er van je wordt verwacht, waar je naartoe kunt groeien, welke vaardigheden je moet hebben om een bepaalde functie uit te oefenen en hoe je die vaardigheden kunt opdoen. Zo helpt het Functiegebouw je om de regie te voeren over je eigen carrière. Je hebt het echt zelf in de hand.’

Wilma Hanoewant

Wilma Hanoewant

Managementondersteuner bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Startte in 1991 bij het ministerie van SZW als administratief medewerker. Groeide door het volgen van cursussen, trainingen en opleidingen door tot afdelingssecretaresse, directiesecretaresse en uiteindelijk managementondersteuner. Viert in april 2016 haar 25-jarig jubileum bij de Rijksoverheid. Leest in haar vrije tijd graag literatuur, van Fjodor Dostojevski tot Joseph Roth.

Terug naar boven ^